Людям із порушенням зору
Стандартна версія

Мелітопольська районна державна адміністрація
ОФІЦІЙНИЙ САЙТ

Адміністративно-територіальний устрій Мелітопольського району

4
2194

Відповідно до Постанови Верховної Ради України «Про утворення та ліквідацію районів» від 17.07.2020 № 807, яка набрала чинності у липні 2020 року в Запорізькій області створено 5 районів: Бердянський, Василівський, Запорізький, Пологівський, Мелітопольський.

Мелітопольський район (з адміністративним центром у місті Мелітополь) утворено у складі територій Мелітопольської міської, Веселівської, Кирилівської, Мирненської, Нововасилівської, Приазовської, Якимівської селищних, Костянтинівської, Новенської, Новобогданівської, Новоуспенівської, Олександрівської, Плодородненської, Семенівської, Терпіннівської, Чкаловської сільських територіальних громад, які є органами місцевого самоврядування.

Мелітопольський район знаходиться у південно-східній частині Запорізької області. Загальна площа — 6508,77 км².

До адміністративного складу району входять 207 населених пунктів, які підпорядковані 6 селищним та 9 сільським радам та м. Мелітополь – місто обласного значення.

Всього на території Мелітопольського району проживає близько 301,9 тисяч осіб.

Межі району: на півдні Херсонська область, на заході – Василівський район, на півночі – Пологівський, на сході Бердянський район.

Відстань від обласного центру — міста Запоріжжя складає 112 км залізницею, шосейними дорогами – 120 км, від Мелітополя до Азовського моря – 50 км.

Найближчий міжнародний аеропорт: м. Запоріжжя — 120 км.

Найближчий міжнародний морський порт: м. Бердянськ – 120 км.

По території Мелітопольського району з півночі на південь проходять залізнична й автомобільна дороги Харків – Сімферополь, з заходу на схід – автодорога Рені-Одеса-Маріуполь, магістральний канал Приазовської зрошувальної системи протяжністю 43,9 км.

Клімат Мелітопольського району — атлантично-континентальний з високим температурним режимом. Основною рисою кліматичних умов є спекотне літо, помірно холодна зима і недостатнє зволоження. За кількістю опадів район відноситься до зони з недостатнім зволоженням. Середньорічна сума опадів складає 400 мм і коливається від 350 до 450 мм. Середньорічна вологість повітря 73%. Середньостатистична висота над рівнем моря — 33 м.