Людям із порушенням зору
Стандартна версія

Мелітопольська районна державна адміністрація
ОФІЦІЙНИЙ САЙТ

Харчування школярів

2
1617

З 1 січня 2022 року в Україні почали діяти нові норми харчування в школах

2020-й став роком перших конкретних кроків у реформі системи шкільного харчування. Спочатку було розроблено та затверджено План заходів з реформування системи шкільного харчування (розпорядження Кабінету Міністрів від 5 серпня 2020 р. №1008-р). Відбулося суттєве оновлення нормативної бази:

Підготовлено Методичні настанови щодо розроблення, запровадження та використання постійно діючих процедур, які базуються на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках в закладах освіти.

Мінекономіки підготувало та затвердило низку нормативно-правових актів, що впроваджують сучасні й ефективні процедури організації безпечного харчування в закладах освіти:

  • гігієнічні вимоги до виробництва та обігу харчових продуктів на потужностях, розташованих у закладах загальної середньої освіти ;
  • методичні настанови щодо розроблення, запровадження та використання постійно діючих процедур, які базуються на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю в критичних точках, у закладах освіти;
  • методичні рекомендації щодо особливостей здійснення закупівель у сфері організації харчування в закладах освіти.


Досвід впровадження реформи харчування в Азовській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів Кирилівської селищної ради

Розумна дитина прекрасна, але перш за все вона має бути здоровою. Тому турбуватися про дітей – це обов’язок усіх дорослих: сім’ї, батьків, школи, вчителів, влади. Здоров’я дитини, за даними ВООЗ, залежить на 60% від харчування.

Восени 2019 року посадовці Кирилівської селищної ради вирішили змінити систему харчування в школах Кирилівської територіальної громади. Визначено завдання: забезпечити безкоштовним харчуванням всіх учнів та перетворити стандартну шкільну їдальню на затишне дитяче кафе з різнокольоровими стінами, зручними столами, стільцями та ще й красивим посудом. Здійснено косметичний ремонт шкільної їдальні, адже середовище, в якій вживають їжу, дуже важлива. Приміщення оформили так, щоб процес харчування дітей мав виховну й оздоровчу мету. Встановлено сучасні рукомийники та сушарки для рук, адже миття рук – це прищеплення гігієнічних навичок. Щоб за короткий час обслуговувати три сотні учнів у нашій школі, кухню в шкільній їдальні оснащено потужним та надійним технологічним обладнанням. Обробка, приготування, зберігання продуктів – всі виробничі етапи  і технологічні процеси вимагають сучасного обладнання, простого у використанні та обслуговуванні: печі  пароконвекційні – для обробки продуктів гарячим повітрям, приготування на пару; електрична сковорода, електрична плита; м’ясорубка, овочерізка, протиральна машина, картоплечистка – для швидкого приготування їжі. Для зберігання продуктів придбано холодильні та морозильні шафи.  На кухні розміщено виробничі столи для мучного, обробки м’яса, риби, овочів.

Приміщення кухні обладнано витяжкою та вентиляційними парасольками. Закуплено весь необхідний посуд для приготування їжі. Важливий момент – це гарний сучасний посуд для прийому їжі. Для миття встановлено мийки на п’ять секцій, стелажі та полки для зберігання чистих тарілок, чашок та склянок. У шкільній їдальні встановлено мармит (на лінії роздачі), для  зберігання  готових  страв в заданому тепловому режимі.

Прийнято рішення, що заклад організовує харчування самостійно. Укомплектовано штати: два кухарі, чотири підсобні робітники, комірник. Шкільну їдальню зареєстровано як підприємство, що надає послуги з харчування.

Наступним етапом було впровадження системи НАССР. Передусім ознайомлення з нормативною документацією. Надалі оцінили всі ризики в шкільній їдальні. Утворили робочу групу НАССР. Визначили в закладі відповідального за харчування. Кухарі разом з медичною сестрою ретельно продумують меню, враховуючи вікові особливості дітей та потреби в харчуванні, правильно використовуючи наявні продукти. Меню дітей має відносно більшу енергетичну цінність, ніж у дорослої людини. Крім того, потрібно збалансувати тваринну та рослинну їжу для необхідної кількості білків, жирів, вуглеводів, мінеральних солей і вітамінів. Чим різноманітніша їжа за складом, тим краще засвоюється організмом.

Обов’язковою умовою під час складання меню – врахування смакових якостей їжі. Страви обов’язково повинні бути різноманітними. До меню включено сезонні фрукти та овочі. Дуже корисні страви з різноманітних круп. З метою урізноманітнення молочних страв подаються йогурти, кефір (2,5-відсотковий), кисломолочні та тверді сири, сметана та інші продукти.

Розроблено блок-схеми технологічного та виробничого процесів. Організовано закупівлю продуктів (відділ освіти), бракераж, а також постійний внутрішній контроль якості. Розроблена та ведеться необхідна документація. Також визначилися з режимом харчування (одноразове безкоштовне гаряче харчування для учнів 5-11 класів та дворазове безкоштовне гаряче харчування для учнів 1-4 класів та учнів, які відвідують групу подовженого дня). На основі режиму харчування складено графік, за яким учні організовано харчуються у їдальні. Форма організації харчування в закладі – монопрофільне для 1-4 класів та мультипрофільне меню за типом «шведський стіл» для 5-11 класів. Пропонується на вибір два варіанти комплексних меню. Страви дуже різноманітні. Ще обов’язково перші страви (борщ або суп); декілька других страв (каші, картопля, макарони); декілька  м’ясних або рибних страв. На вибір також салати, десерти, фрукти, компоти, чай. Кожен учень щодня може обрати ті страви, які найбільше полюбляє. З січня 2020 року наше меню вже включало деякі страви зі збірника Євгена Клопотенка. З вересня 2021 року керуємося Постановою Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 року № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації  харчування в закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку». Ця Постанова дала старт реформі системи харчування. В грудні 2021 року в закладі почала працювати сестра медична з дієтичного харчування. В січні 2022 року складено та затверджено в Держпродспоживслужбі чотиритижневе меню, яке відповідає основним вимогам. Вся необхідна інформація про харчування розміщується на веб-сайті нашого закладу. Класні керівники проводять з учнями виховні години та бесіди « Ми – за здорове харчування», «Культура харчування. Корисна та шкідлива їжа», Також знайомлять дітей та їх батьків з платформою про здорове шкільне харчування «Знаїмо».

Щодня на перервах діти поспішають поласувати смачними, свіжими, гарячими стравами, дякуючи кухарям і всім причетним за турботу про них.

Реформа шкільного харчування – одна із важливих реформ у сфері освіти. Основне її завдання – формування здорового способу життя на основі правильних харчових звичок, які дитина несе у родину, що дозволяє створити краще і здоровіше майбутнє для наших дітей.



Досвід впровадження нових норм шкільного харчування в Опорному закладі загальної середньої освіти Приазовський ліцей Приазовської селищної ради Запорізької області

Одним з основних завдань під час організації освітнього процесу є збереження здоров’я та формування здорового способу життя підростаючого покоління. При цьому важливе значення має організація харчування учнів у закладах освіти, дотримання фізіологічних та санітарних норм, забезпечення продуктами натурального походження з високою харчовою і біологічною цінністю, формування відповідального ставлення дітей до власного здоров’я та вироблення навичок здорового способу життя, формування культури харчування з ранніх дитячих років.

Їдальня Опорного закладу загальної середньої освіти Приазовський ліцей Приазовської селищної ради Запорізької області розрахована на 174 посадкових місць. Капітальний ремонт був проведений влітку 2017 року: повна заміна водогону, каналізації, електромережі, заміна вікон та дверей, внутрішні оздоблювальні роботи. Також було проведено часткову заміну технологічного та  кухонного обладнання, придбано нові меблі та посуд.

З 2020 року їдальня знаходиться в оренді ФОП Долгий М.Є. Харчоблок був доукомплектований необхідним обладнанням, зокрема посудомийною машиною та лінією для роздачі, новим посудом.

Відповідно до санітарних вимог харчоблок забезпечено усіма необхідними миючими та дезінфікуючими засобами, методичними рекомендаціями по їх застосуванню.

Підготовка до запровадження нової системи харчування розпочалася в 2018 році. Саме тоді  школа стала учасником проекту «Healthy School»: було переглянуто шкільне меню, налагоджена співпраця з батьками, розпочалася робота з формування у дітей сучасної культури харчування.

З метою створення умов для збереження здоров'я дітей, підвищення рівня організації харчування дітей закладів дошкільної та загальної середньої освіти громади рішенням сесії Приазовської селищної ради від 23.12.2021 № 11 затверджено «Програму організації харчування дітей в закладах освіти Приазовської селищної ради на 2022-2024 роки».

Наразі в шкільній їдальні щоденно харчується близько 400 учнів. З 01.01.2022 року учні 1-4 класів та діти пільгових категорій отримують безкоштовне харчування (з розрахунку 35 грн. на 1 дитину в день). Меню розроблено з урахуванням вимог Постанови КМУ від 24.03.2021 № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку».

Для учнів старших класів запрацював «шведський стіл».

В закладі освіти постійно проводиться інформаційно-роз’яснювальна робота з батьками та учнями школи щодо гігієнічного виховання дітей, дотримання правил особистої гігієни учнями, популяризації формування культури харчування та розвитку принципів здорового харчування в школі та вдома.

Працівниками Приазовського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області постійно надається методична допомога персоналу закладу освіти стосовно розробки та впровадження НАССР, дотримання санітарних вимог в організації харчування, безпечності харчових продуктів, дотримання чинного законодавства при складанні перспективних меню.



З 15 грудня 2021 року функціонує інформаційний портал «Знаїмо» https://znaimo.gov.ua.

На інтернет-платформі:

  • представлено необхідну інформацію для керівників закладів освіти про перебіг реформи та нормативи шкільного харчування;
  • створено розділи для вчителів та батьків, на яких розміщено інформацію щодо формування культури харчування вдома та в школі;
  • є окремий розділ для учнів, де у доступній формі з використанням ігор і тестіввикладено основи здорового харчування.