Людям із порушенням зору
Стандартна версія

Мелітопольська районна державна адміністрація
ОФІЦІЙНИЙ САЙТ

Стратегія розвитку Мелітопольського району на 2019–2021 роки

2
1112

Перспективний план розвитку території, це актуалізація Стратегії розвитку району на 2019–2021 роки з урахуванням змін та викликів, які ставить перед нами життя. Разом з сільськими радами та ОТГ ми зобов’язані рухатися в одному напрямку, оскільки розвиток територій району – наше першочергове і спільне завдання.

Розпочнемо з історичної довідки. Мелітопольський район розташований у південно-східній частині Запорізької області. Загальна площа складає 1780 км.кв, кількість  населення — 50144.

Площа землекористування району складає 160,8 тис. га, в тому числі сільськогосподарських угідь — 156,8 тис. га

На даний час функціонують 162 підприємства різної форми власності, які займаються вирощуванням зернових, плодових і технічних культур, а також тваринництвом і птахівництвом.

15 підприємств району вирощують плодово-ягідну продукцію. Крім того, в районі утримують велику рогату худобу та свиней, добре розвинено птахівництво.

На території району працюють 7 промислових підприємств, які спеціалізуються на виробництвімінеральної води, безалкогольних напоїв,  випуску запчастин, вузлів, комплектуючих до сільськогосподарської техніки, чавунному литві, виробництві гідроциліндрів на всі види техніки,  запчастин до сільгосптехніки, виготовленню турбін, надають послуги з металообробки.

В районі зареєстровано 2031 фізична особа-підприємець. На території Мелітопольського району діють 210 продовольчих магазинів та кіосків, 77 непродовольчих магазинів та кіосків, 22 суб’єкти господарювання надають послуги в сфері побутового обслуговування населення та 30 об’єктів — у сфері  громадського харчування.

В системі охорони здоров’я району надають послугит Мелітопольська центральна районна лікарня, КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги Мелітопольської районної ради Запорізької області», до скаду якого входять 13 лікарських амбулаторій загальної практики сімейної медицини, 11 ФАПів, 19 ФП, та  КНП «Вознесенська амбулаторія загальної практики — сімейної медицини МР ЗО».

В районі функціонує 15 закладів дошкільної освіти, 2 підрозділи дошкільної освіти в закладах загальної середньої освіти, 32 заклади загальної середньої освіти, з них 5 шкіл нового типу, 3 позашкільних навчальних заклади: будинок дитячої та юнацької творчості, дитячо-юнацька спортивна школа та районна МАН.

Послуги в сфері культури надають 34 установи культури клубного типу, 34 бібліотеки, 2 дитячі музичні школи з 5-ма філіями. При клубних установах діють 265 творчих формувань, 152 колективи художньої творчості, 11 з них мають звання «народний» та «зразковий».

Основні тенденції соціально-економічного розвитку нашого району протягом 2016-2018 років

Період 2016–2018 років був непростим. Війна на Сході, впровадження реформ в Україні, складна економічна і політична ситуація. Та, незважаючи на все, районна державна адміністрація спільно з оргнами місцевого самоврядування, зробила все можливе, щоб забезпечити сталий розвиток території та належне виконання завдань, поставлених Президентом України та Урядом.

Запорукою сталого розвитку району, безумовно, є його фінансові ресурси. Протягом 2016–2018 років в Мелітопольському районі проводилася копітка робота щодо наповнення бюджету і, незважаючи на всі труднощі, ці завдання ми успішно виконували.

Так, у 2016 році виконання районного бюджету склало 183,3 % до плану, e 2017 — 121,3 %.  За 11 місяців поточного року  понад 100 %.

Вагомою складовою надходжень до районного бюджету у 2016 році був податок на прибуток від військової частини, яка розташовувалася на території району. На жаль, у 2017 році відбулася передислокація і ці надходження припинилися.

Надходження у 2016 році склали від військовослужбовців понад 30 млн, у 2017 році зменшилися до 15 млн грн.

У ІІ півріччі 2018 року зареєстрована нова частина, надходження від якої склали лише 1,5 млн грн. Зараз ми працюємо над підвищенням цих надходжень і сподіваємося на їх суттєве збільшення.

І хоча певні труднощі існують, протягом 2016–2018 років заробітна плата бюджетникам виплачувалася у повному обсязі з урахуванням поетапного введення мінімальної заробітної плати. Нам вдалося виплатити заохочення педагогічним та медичним працівникам, забезпечити оплату праці технічним працівникам закладів освіти. Також, у повному обсязі здійснені розрахунки за спожиті бюджетними установами енергоносії, медикаменти та продукти харчування.

Економіка Мелітопольського району має чітко виражену аграрну структуру. Тому соціально-економічний розвиток територіальних громад району напряму залежить від ефективності сільськогосподарського виробництва. За останні 5 років сільгоспвиробники району отримують від 105 до 135 тис. тонн зерна щорічно, а в цілому середній показник виробництва зерна складає понад 110 тис. тонн.

Незважаючи на аграрну спрямованість, промислові підприємства роблять вагомий  внесок в економіку району.

У 2016 році обсяг реалізованої продукції промисловими підприємствами склав 205 млн грн (151 % до 2015 року), у 2017 — 272 млн грн ( 162 %), до кінця поточного року очікується 332 млн грн.

Протягом 2016–2018 років в Мелітопольському районі проводилася робота щодо втілення в життя  реформ, ініційованих Урядом.

Значна увага приділяється реформі децентралізації. У 2017 році  була утворена перша об’єднана територіальна громада — Новобогданівська, у 2018 році — Мирненська ОТГ.

В районі продиться робота по запровадженню реформи «Нова українська школа». Починаючи з 2016 року в освітянській галузі району відбуваються позитивні зміни, які набирають обертів. У 2016 році відповдно до ЗУ «Про освіту» було реогранізовано 3 школи, з метою забезпечення безпеки підвезення дітей до місця навчання придбано 3 шкільних автобуси, відремонтовано дорогу з с. Федорівка до с. Терпіння.

Значна увага приділяється мовній політиці. Починаючи з 2014 року навчальні заклади поступово переходять  на  викладання державною мовою. Якщо у 2016 році з 36 ЗНЗ району в 11 викладння здійснювалося російською мовою, то станом на 01.09.2918 залилося лише 2 російські школи, які з 01.09.2019 також переходять на викладання рідною мовою.

Важливим напрямком роботи є інклюзивна освіта. В районі створено інклюзивно-ресурсний центр, 15 класів з інклюзивною освітою, в яких діти з різними вадами здоровя мають змогу отримувати повноцінну освіту та спілкуватися зі своїми однолітками.

Тільки у 2018 році на реалізацію державної реформи «Нова українська щкола» з усіх видів бюджету витрачено понад 3 млн. грн., що дало змогу зміцнити матеріально-технічну базу навчальних закладів та створити умови  для учнів вчитися по-новому.

А в цілому за звітний період наші навчальні заклади суттєво змінили свій зовнішній вигляд, зміцнили матеріально-технічну базу.

Події, що відбуваються в Україні, беззаперечно засвідчують — найгостріше постає сьогодні питання, пов’язане з вихованням патріотизму та формуванням національної свідомості молодого покоління. Патріотичне виховання школярів в закладах освіти органічно поєднується з усією навчально-виховною роботою, важливим завданням якої є правдиве й глибоке розкриття героїчного минулого нашої держави, виховання учнівської молоді на бойових традиціях старшого покоління й підготовка її до захисту своєї Батьківщини.

Реформування медичної галузі теж є одним з пріорітетних напрямів нашої роботи. Протягом 2016–2018 років на утримання медичних закладів району з районного бюджету та сільських бюджетів виділені значні кошти, 2016 — понад 7 млн грн, у 2017 — понад 16 млн грн.

Значно зміцнилася матеріально-технічна база медичних закладів, проведені часткові та капітальні ремонти амбулаторій, ФАПів та ФП. Для Центру ПМСД придбано за рахунок коштів районного бюджету новий автомобіль.

В 2016 році в ЦРЛ завершались роботи з монтажу нового ліфта, проведено ремонт асфальтобетонних площадок та тротуарів, відремонтовано інфекційне відділення.

У 2017 році придбано апарати штучної вентиляції легенів, аналізатор біохімічний  для клініко діагностичної лабораторії, комп’ютерне обладнання,  меблі для інфекційного та терапевтичного відділень. За рахунок місцевого бюджету було придбано 13 комп’ютерів для амбулаторій загальної практики сімейної медицини Мелітопольського району.

З обласного бюджету розвитку було виділено 1млн грн. на капітальний ремонт АЗПСМ с. Костянтинівка. Капітальний ремонт проведено в повному обсязі.

У 2018 році завершилася реконструкція Новенської амбулаторії. На сьогодні — це один з найсучасніших закладів медицини району, облаштований зручними меблями, надійним медичним обладнанням. За ініціативи сільського голови створені всі умови для лікаря: є затишна квартира, службовий автомобіль і фінансові стимули за рахунок сільського бюджету.

До речі, відповідно до медичної реформи заклади первинної медицини району перетворені в КНП, продовжується  робота з укладання декларацій з населенням ( понад 70 % КЗ «ЦПМСД» та понад 50 % КЗ «ВАСПМ»). Наразі надані пакети документів до НСЗУ.

Позитивна динаміка спостерігається в усіх галузях. Найголовніші досягнення:

2016 рік:

  • з обласного бюджету виділено близько 10 млн грн. на продовження інженерних робіт по захисту від підтоплення с. Костянтинівка;
  • за рахунок місцевого бюджету Новенської сільської ради завершилися роботи з будівництва біоінженерних очисних споруд в селищі Садове;
  • відповідно до обласної Програми виділено кошти у сумі 1 млн 321,8 тис. грн на покращення стану автомобільних доріг загального користування місцевого значення;
  • за державні кошти придбано будинок учаснику АТО, інваліду І групи, Олексію Грищенку;
  • за рахунок коштів районного бюджету, сільських бюджетів та спонсорської допомоги проведено капітальні та поточні ремонти Костянтинівського, Новобогданівського, Новогородківського, Мирненського, Новопилипівського, Промінівського, Семенівського, Терпіннівського, Фруктовського, Високівського закладів культи;
  • проводилися заходи щодо зміцнення матеріально-технічної бази підшефної військової частини, розташованої в с. Обільне. За рахунок коштів фонду оборони області було придбано 2 модулі для перебування особового складу.

2017 рік:

  • з обласного бюджету на утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення в Мелітопольському районі було виділено кошти у сумі 813,8 тис грн. За рахунок вказаних коштів було виконано роботи на автодорозі Арабка Астраханка — Мордвинівка — Гирсівка — Степанівка Перша. За рахунок коштів місцевих бюджетів сільських рад було виконано ямкові ремонти асфальтобетонного покриття за напрямами: Данило-Іванівка- Радивонівка; Високе — Новогородківка; Молочанськ — Старобогданівка – Троїцьке — Терпіння — Трудове;
  • відремонтовано доріг комунальної власності за рахунок коштів сільських бюджетів на суму 7,7 млн грн;
  • на житлово-комунальне господарство району витрачено близько 6,5 млн грн (у 2016 — 1,5 млн.грн), виконувались роботи з ремонту насосного обладнання, водопровідних мереж, свердловин, покрівель житлових будинків, об’єктів соціальної сфери;
  • з районного бюджету виділені кошти для забезпечення сталого водопостачання   у Фруктовській сільській раді на суму 198 тис. грн, Новомиколаївській та Новенській сільським радам по 199 тис.грн. Заплановані роботи виконано в повному обсязі;
  • здійснено заходи щодо захисту від підтоплення с. Костянтинівка на суму 2 млн. 950 тис. грн;
  • з обласного бюджету виділено кошти для КП «Райсількомунгосп» Мелітопольської районної ради для придбання машини для вивозу рідких відходів та сміттєвозу;
  • розроблені та затверджені генеральні плани з планами зонування селищ Садове, Зелене, Нове, Відродження, сіл Данило-Іванівка, Костянинівка, Обільне, Тащенак, Терпіння;
  • за рахунок коштів державного бюджету на території Семенівської сільської ради було придбано соціальне житло для дитини-сироти.

2018 рік:

  • завершення реалізації проекту з реконструкції амбулаторії в Новенській сільській раді;
  • завершення будівництва нового футбольного поля зі штучним покриттям в с. Тамбовка Семенівської сільської ради;
  • відкриття оновленого ФАПу в с. Обільне, здійснено за рахунок коштів Семенівської сільської ради;
  • придбання медичного обладнання для офтальмологічного кабінету Центральної районної лікарні;
  • освячення Хрестів під будівництво храмів Української православної церкви Київського патріархату в с. Астраханка та Обільне;
  • в рамках відновлення історичної памят’і  відкриття пам’ятного знаку жертвам Голодомору 1932–1933 років в с. Новогородківка за рахунок коштів сільської ради;
  • заміна вікон в 4 закладах освіти: Новомиколаївській, Новгородківській, Долинській та Променівській ЗНЗ на загальну суму 50 тис. грн, які було виділено з обласного бюджету;
  • завершення будівництва газопроводу середнього тиску від села Полянівка до села Мар’ївка Мелітопольського району, на реалізацію чого виділено кошти з обласного бюджеті у сумі 500,0 тис. грн;
  • за рахунок державних коштів придбано 3 будинка для дітей-сиріт;
  • в рамках акції «Першокласник», з метою підтримки дітей, які навчаються за інклюзивною формою навчання 15 учнів перших класів отримали електронні книжки;
  • реалізація пілотного проекту із надання при народженні дитини одноразової натуральної допомоги “пакунок малюка”;
  • відкриття 9  Агентських пунктів Пенсійного фонду України з обслуговування громадян;
  • проведення ремонту в дитячому відділенні центральної районної лікарні. Ремонт приміщення проведено на умовах співфінансування з генеральним консульством Німеччини за Можливості без обмежень». Левову частку коштів було надано іноземним інвестором, решту суми виділено з районного бюджету;
  • придбання житла за рахунок коштів державного бюджету дитині загиблого учасника АТО та учаснику АТО з інвалідністю.

Проект Перспективного розвитку Мелітопольського району на 2019–2021 роки.

По своїй сутті, Стратегічний план — це дорожня карта розвитку нашого краю. Основними його напрямками — є формування спроможніх бюджетів, економічне зростання території, розвиток аграрного сектора, вирішення екоголоічних проблем, продовження реформ в освітянській та медичній галузях, соціальний захист населенн та сприяння розвитку культури.

З метою його  реалізації передбачається здійснити наступні заходи.

В сфері фінансів

  • забезпечити збільшення надходжень плати за землю за рахунок організації перегляду договорів оренди земель у частині ставок та збільшення рівня охоплення договорами оренди земель державної власності;
  • розширити ресурсну базу надходжень податку на доходи фізичних осіб, у т. ч. шляхом проведення роботи з керівниками суб`єктів господарювання щодо легалізації робочих місць, підвищення заробітної плати працівникам, дотримання мінімальних гарантій в оплаті праці та міжкваліфікаційних співвідношень;
  • активізувати роботи по залученню до оподаткування податкових агентів, які сплачують податок на доходи фізичних осіб, нарахований працівникам філій та відокремлених підрозділів, за місцем їх фактичного розташування;
  • застосувати весь комплекс заходів, передбачених законодавством, для стягнення податкового боргу.

В агропромисловому комплексі планується забезпечити:

  • розвиток рослинництва на основі вдосконалення організації виробництва та впровадження сучасних технологій з метою зменшення енергозалежності агропромислового комплексу та зниження собівартості виробленої продукції: зокрема, вирощування сільськогосподарських культур за енергозберігаючими та маловитратними технологіями;
  • провадження перспективних сортів та гібридів зернових та технічних культур;
  • розвиток садівництва та виноградарства;
  • продовження роботи щодо розвитку інфраструктури аграрного ринку;
  • подальший розвиток високо інтенсивних і швидкоокупних галузей, зокрема свинарства, вівчарства та птахівництва.

У сфері  промисловості  та розвитку підприємництва передбачається:

  • активна співпраця з підприємствами району з питань освоєння виробництва нових конкурентоспроможних видів продукції; підприємств; збільшення завантаженості виробничих потужностей;
  • сприяння впровадженню інновацій за рахунок розвитку енерго- та ресурсозберігаючих технологій, застосування сучасних науково-технічних розробок;
  • забезпечення реалізації Комплексної програми розвитку малого і середнього підприємництва в Мелітопольському районі;
  • рганізація ефективної роботи відділу надання адміністративних послуг та державної реєстрації із покращенням якості надання базових послуг;
  • інформаційно-консультативнау підтримка суб’єктів малого та середнього підприємництва;
  • проведення постійного відкритого діалогу органів влади із суб’єктами господарювання з усіх питань, що стримують розвиток підприємницької діяльності;
  • залучення суб’єктів господарювання до участі у місцевих, регіональних та міжнародних виставково-ярмаркових заходах.

В результаті запроваджених заходів очікується:

  • збільшення обсягу реалізації промислової продукції до  365,1 млн грн, (110 % до очікуваного за 2018 рік)та поетапним зростанням щорічно;
  • збереження робочих місць у промисловому секторі;
  • збільшення  кількості фізичних осіб-підприємців зберегти до 2271 осіб; стабільна робота 240 малих та 14 середніх підприємств з кількістю найманих працівників.

Інвестиційна діяльність.

Значна увага буде приділятися залученню інвестицій.

Основним інвестиційним проектом, реалізація якого спрямована на виконання пріоритетних завдань політики енергозбереження, є використання альтернативних джерел енергії.

У 2018 році розпочато нове будівництво комплексу будівель та споруд: фотогальванічна електростанція «СКІФІЯ-СОЛАР-1» на території Костянтинівської сільської ради (за межами населених пунктів). Загальний обсяг залучених інвестицій передбачає понад 10 млн дол. США. Після вводу в експлуатацію (початок 2019 року) прогнозується створення 153 нових робочих місць.

Продовжуватиметься організаційна робота з будівництва вітрової електростанції потужністю 500 МВт на території Мордвинівської сільської ради Мелітопольського району за рахунок коштів інвестора ТОВ «Юрокейп Юкрейн І».

Також планується створення Індустріального парку на території Семенівської сільської ради і така можливість на цій території є.

Створення індустріального парку є засобом залучення інвестицій в економіку району, а також ефективним механізмом забезпечення сприятливих умов функціонування та розвитку суб’єктів господарювання, поліпшення інвестиційного іміджу району, підвищення конкурентоспроможності території, створення нових робочих місць та збільшення надходжень до бюджетів усіх рівнів.

Розбудова індустріального парку відіграватиме важливу роль у задоволенні потреб не тільки вітчизняних, а і іноземних інвестиційних компаній, що також позитивно впливатиме на розвиток території.

Наразі вивчається питання будівництва на території Новенської сільської ради логістичного центру, де будуть сортувати, охолоджувати і упаковувати черешню і іншу плодово-ягідну продукцію.

Логістичний центр дозволить упаковувати черешню так, щоб вона зберігалася до 40 днів. Це дозволить експортувати продукцію, вирощену на Мелітопольщині морем в будь-яку точку світу.

Логістичний центр буде працювати цілий рік. Влітку буде здійснюватися передпродажна підготовка черешні, суниці, персика та абрикоса. Восени, щоб перечекати зниження ціни і потім продавати вигідніше, на зберігання будуть закладатися яблука, виноград і зливу.

Крім того, плануєтьмя продовжувати активну роботу, спрямовану на залучення інвестицій в рамках  участі у грантових програмах, як державного, так і міжнародного значення. А саме, приймати участь

  • у конкурсному відборі інвестиційних програм і проектів, що можуть реалізовуватися за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку;
  • у програмі Європейського інвестиційного банку «Надзвичайна кредитна програма для відновлення України»;
  • у проектах, запропонованих Німецьким товариством міжнародного співробітництва GIZ.

На сьогодні сформовано 19 соціально значущих проектів на загальну суму понад 50 млн грн, які пропонуються реалізувати за рахунок усіх можливих джерел фінансування, не заборонених законодавством України.

В напрямку «споживчий ринок» перебачено наступні  завдання:

  • стимулювання розвитку торгівлі, забезпечення умов для розвитку конкуренції, розвиток найбільш значущих сегментів торгівлі та послуг;
  • збільшення попиту на товари вітчизняних товаровиробників (насамперед виробників, які працюють на території району, області), сприяння проведенню ярмаркових заходів за їх участю;
  • залучення переробних підприємств та сільгосптоваровиробників до участі в ярмарках на території району та області;
  • проведення моніторингу цінової ситуації.

В результаті запланованих заходів очікується поетапне збільшення обсягу роздрібного товарообороту підприємств, основним видом діяльності яких є роздрібна торгівля.

Житлово-комунальне господарство та енергозбереження.

До переліку інвестиційних проектів Мелітопольського району у сфері житлово-комунального господарства, які потребують залучення державних коштів у 2019 році  надано пропозиції до Запорізької облдержадміністрації по проектам «Реконструкція мережі водопостачання с-ща Трудове Мелітопольського району Запорізької області», сума проектних робіт — 3736,399 тис. грн, «Реконструкція каналізаційних мереж і споруд на них в селищі Фруктове», сума проектних робіт — 2110,402 тис. грн.

В рамках заходів, передбачених регіональною цільовою програмою «Питна вода у Запорізькій області» на 2012-2020 роки», планується:

  • буріння артсвердловини для водопостачання с. Костянтинівка;
  • буріння розвідувально-експлуатаційної свердловини для господарсько-питного водопостачання с. Вознесенка;
  • станція доочистки питної води у с. Костянтинівка;
  • реконструкція водопровідної мережі с. Троїцьке;
  • реконструкція мережі водопостачання селища Трудове.

 Транспортне сполучення

Одним із важливих питань є належне забезпечення потреб населення в пасажирських перевезеннях громадським транспортом. З цією метою передбачається:

  • вирішити питання щодо відкриття нового автобусного маршруту загального користування Мелітополь (АС-2) — Старобогданівка, ч/з Новобогданівку, Привольне, Зразкове, необхідність та доцільність якого виникли в зв’язку зі створенням Новобогданівської об’єдненої територіальної громади
  • відкриття нових приміських маршрутів Мелітополь – Фруктове, через села Кирпичне, Тащенак, Нове (по трасі Харків – Сімферополь); Мелітополь – Федорівка, через село Терпіння ; Мелітополь –  Маяк, через Новгородківка .

Предбачається  внести зміни до паспорту приміського автобусного маршруту загального користування «Мелітополь (АС-2) — Першотравневе, ч/з Обільне, Східне, Трудове».

Покращення стану автомобільних доріг та забезпечення безпеки руху на дорогах

На сьогодні однією з найбільш гострих проблем для Мелітопольського району залишається якість автомобільних доріг.

Експлуатаційний стан доріг за багатьма параметрами не відповідає потребам суспільства та європейським стандартам, не сприяє створенню необхідних умов для подальшого соціально-економічного розвитку території і потребує значного поліпшення.

Важливою складовою автотранспортної інфраструктури району є дороги загального користування місцевого значення.

Із загальної мережі автодоріг загального користування місцевого значення по Мелітопольському району, яка складає 354,1 км, існує потреба у проведенні ремонту дорожнього покриття автомобільних доріг загального користування місцевого значення в обсязі понад 80%.

Мають вкрай незадовільний стан та потребують проведення ремонту автомобільні дороги загального користування державного значення, а саме:

— Т-04-01 Дніпро — Мелітополь (ділянка яка проходить через Семенівську, Терпіннівську, Світлодолинську сільські ради);

— Т-08-05 Кам’янка-Дніпровська — Велика Білозерка — Веселе — до а/д М-14 (ділянка яка проходить через Новомиколаївську сільську раду);

— М-14 Одеса — Мелітополь — Новоазовськ (ділянка дороги між с. Новгородківка і поворотом на с. Мар’ївка)

Стан, у якому перебувають автомобільні дороги у сільській місцевості, є вкрай незадовільним та викликає постійні нарікання користувачів і власників транспортних засобів. У зв’язку зі збільшенням транспортного навантаження, шляхова мережа втрачає свої експлуатаційні якості і потребує як експлуатаційного утримання, так і капітального ремонту, а місцями й повної реконструкції.

Потреба у проведенні ремонту доріг комунальної власності 80%

Саме ремонт доріг буде пріорітетним завданням влади на наступні три роки.

В галузі освіти передбачається:

  • забезпечення в усіх закладах освіти умов для впровадження Нової української школи;
  • завершення переведення всіх закладів загальної середньої освіти на фінансову та організаційну автономію, у межах визначених Законом України «Про освіту»;
  • збільшення місць в дитячих садках;
  • капітальні та поточні ремонти б удівель дитячих дошкільних закладів, утеплення фасадів.

Крім того, щороку будуть впроваджуватися заходи зі зміцнення матеріально-технічної бази навчальних закладів.

Більш детальні перспективи розвитку кожного закладу освіти ви можете побачити на екрані, а я коротко окреслю наші плани.

Насамперед, це — створення опірних шкіл, проведення поточних та капільних ремонтів, модернізація комп’ютерного обладнання модернізація комп’ютерного обладнання, облаштування сучасних спортивних майданчиків, пандусів, переведення закладів на альтернтивний вид опалення, облаштування медіатек та ресурсної кімнати для дітей з особливими освітніми потребами, тощо.

Астраханська ЗШ І–ІІІ ст.– модернізація комп’ютерного обладнання;- облаштування сучасного спортивного майданчика
Вознесенська гімназія «Орієнтир»

– ремонт даху;- заміна вікон на металопластикові,

 

– переведення закладу освіти на альтернативний вид палива;

– облаштування медіатеки;

– модернізація комп’ютерного обладнання;

– облаштування сучасного спортивного майданчика

Вознесенівська ЗШ І–ІІІ ст.

– заміна вікон на металопластикові;- переведення закладу освіти на альтернативний вид палива;

 

– створення умов для забезпечення інклюзивного навчання учнів (за потребою);

– модернізація комп’ютерного обладнання

Костянтинівське НВО №1 «Таврія»

– облаштування медіатеки;- модернізація комп’ютерного обладнання;

 

– облаштування сучасного спортивногомайданчика, – – модернізація комп’ютерного обладнання;

– переведення закладу освіти на альтернативний вид палива

Костянтинівський ліцей «Ерудит»

– створення ресурсної кімнати для дітей з особливими освітніми потребами;- облаштування блискавкозахисту;

 

– заміна вікон на пластикові;

– створення умов для забезпечення інклюзивного навчання учнів (за потребою);

– модернізація комп’ютерного обладнання

Костянтинівська СРШ І–ІІІ ст. «ПРОМЕТЕЙ»

 – створення ресурсної кімнати для дітей з особливими освітніми потребами;- створення умов для забезпечення інклюзивного навчання учнів (за потребою);

 

– модернізація комп’ютерного обладнання;

– ремонт даху

Мордвинівська ЗШ І–ІІІ ст.– створення умов для забезпечення інклюзивного навчання учнів (за потребою);- модернізація комп’ютерного обладнання
Високівська ЗШ І–ІІІ ст.

– завершення заміни вікон на металопластикові;- модернізація комп’ютерного обладнання;

 

– переведення закладу освіти на альтернативний вид палива;

– облаштування сучасного спортивного майданчика

Новгородківська ЗШ І–ІІІ ст.

– реконструкція їдальні;- модернізація комп’ютерного обладнання;

 

– облаштування сучасного спортивного майданчика

 

Данило-Іванівська ЗШ І–ІІІ ст.

– створення опорної школи;- завершення заміни вікон на металопластикові;

 

– реконструкція їдальні;

– модернізація комп’ютерного обладнання

Новенська ЗШ  І ст.

– створення умов для забезпечення інклюзивного навчання учнів (за потребою)- комп’ютерного обладнання;

 

– облаштування сучасного спортивного майданчика

Садовська ЗШ  І ст

– заміна вікон на металопластикові;- ремонт даху;

 

– облаштування блискавкозахисту;

– модернізація комп’ютерного обладнання;

– облаштування сучасного спортивного майданчика

Новомиколаївська ЗШ І–ІІІ ст.

– створення опорної школи;- заміна вікон на металопластикові;

 

– облаштування блискавкозахисту;

– модернізація комп’ютерного обладнання;

– облаштування сучасного спортивного майданчика

Трудівська ЗШ І–ІІІ ст.

– реконструкція їдальні;- модернізація комп’ютерного обладнання;

 

– облаштування сучасного спортивного майданчика

Полянівська ЗШ І–ІІІ ст.– модернізація комп’ютерного обладнання;- облаштування сучасного спортивного майданчика
Лазурненська ЗШ І ст.

– ремонт даху;- модернізація комп’ютерного обладнання;

 

– облаштування сучасного спортивного майданчика

Яснівська ЗШ І–ІІІ ст.

– облаштування пандусу;- облаштування блискавкозахисту;

 

– модернізація комп’ютерного обладнання ;
– ремонт їдальні

– облаштування сучасного спортивного майданчика

Промінівська ЗШ І–ІІ ст.

– облаштування блискавкозахисту;- ремонт даху;

 

– створення умов для забезпечення інклюзивного навчання учнів (за потребою);

– модернізація комп’ютерного обладнання ;

– облаштування сучасного спортивного майданчика

Орлівська ЗШ І–ІІІ ст.

– модернізація комп’ютерного обладнання;- заміна вікон на металопластикові;

 

– облаштування сучасного спортивного майданчика

Світлодолинська ЗШ І–ІІІ ст.

– облаштування пандусу;- заміна вікон на металопластикові;

 

– ремонт даху;

– створення умов для забезпечення інклюзивного навчання учнів (за потребою);

модернізація комп’ютерного обладнання;

облаштування сучасного спортивного майданчика

Травнева ЗШ І–ІІ ст.

– ремонт системи опалення;- заміна вікон на пластикові;

 

– облаштування блискавкозахисту;

– модернізація комп’ютерного обладнання

Семенівська ЗШ І–ІІІ ст

– створення опорної школи;- облаштування пандусу;

 

– заміна вікон на металопластикові;

– реконструкція майстерні;

– облаштування блискавкозахисту;

– створення умов для забезпечення інклюзивного навчання учнів (за потребою);

– модернізація комп’ютерного обладнання;

– переведення закладу освіти на альтернативний вид палива

Спаська ЗШ І–ІІІ ст.

– облаштування блискавкозахисту;- переведення закладу освіти на альтернативний вид палива;

 

– реконструкція їдальні;

– створення умов для забезпечення інклюзивного навчання учнів (за потребою);

– модернізація комп’ютерного обладнання

Терпіннівський колегіум «Джерело»

– створення опорної школи;- реконструкція їдальні;

 

– ремонт даху;

– облаштування медіатеки;

– модернізація комп’ютерного обладнання

– облаштування сучасного спортивного

Терпіннівська ЗШ І–ІІІ ст.

– створення опорної школи;- ремонт приміщень

 

– корпусу №2, які не використовувались тривалий час;

– заміна вікон на металопластикові;

– переведення закладу освіти на альтернативний

– облаштування пандусу;

– облаштування блискавкозахисту;

– модернізація комп’ютерного обладнання;

– облаштування сучасного спортивного

Зарічненська ЗШ І ст.

– модернізація комп’ютерного обладнання;- облаштування сучасного спортивного майданчика;

 

– ремонт даху;

– заміна вікон на металопластикові

Федорівська ЗШ І ст.

– облаштування пандусу;- модернізація комп’ютерного обладнання;

 

– облаштування сучасного спортивного майданчика

Фруктовська ЗШ І–ІІІ ст.

– створення ресурсної кімнати для дітей з особливими освітніми потребами;- ремонт даху;

 

– заміна вікон на металопластикові;

– реконструкція їдальні;

– ремонт системи опалення;; переведення на альтернативний вид палива;

– створення умов для забезпечення інклюзивного навчання учнів (за потребою);

– модернізація комп’ютерного обладнання

Долинська ЗШ І–ІІ ст.

– завершення заміни вікон на металопластикові;- модернізація комп’ютерного обладнання;

 

– переведення закладу освіти на альтернативний вид палива;

– ремонт приміщення

– облаштування сучасного спортивного майданчика

 

В галузі медицини плануємо реалізувати наступні заходи:

На первинному рівні: насамперед, забезпечити належний рівень фінасування галузі за рахунок продовження роботи з укладання договорів на медичне обслуговування сімейними лікарями, продовжувати робту по зміцненню матеріально-технічного стану закладів, залучення до роботи в сільський місцевості молодих спеціалістів за рахунок прийняття місцевих програм стимулювання лікарів, забезпечення їх житлом, наданнян пільг на житлово-комунальні послуги.

В розрізі медичних закладів первинної допомоги планується:

КНП «Центр ПМСД МРР ЗО»

– відкриття АЗПСМ при адміністративному відділі Центру ПМСД- доукомплектування АЗПСМ мультимедійним медичним обладнанням

 

–  залучення лікарів ЗПСМ

АЗПСМ с. Семенівка– будівництво нової АЗПСМ з житлом для лікаря, отримання нового автомобіля
Фруктовська сільська рада

– ремонт квартири для лікаря- поточний ремонт покрівлі будівля АЗПСМ

 

– – придбання нового автомобіля

– оснащення дитячих куточків в АЗПСМ

АЗПСМ с. Фруктове– дооснащення АЗПСМ медичним обладнанням (спірометр, інтерактивний цифровий стетоскоп)- оснащення дитячих куточків в АЗПСМ
АЗПСМ с. Новогородківка

– дооснащення АЗПСМ медичним обладнанням (спірометр, інтерактивний цифровий стетоскоп)- оснащення дитячих куточків в АЗПСМ

 

-облаштування місця очикування лікаря для дорослих (телевізор, меблі, сучасні інформаційні дошки)

Мирненська ОТГ– поточний ремонт будівлі АЗПСМ смт. Мирне з куточком очікування  лікаря для дорослих
АЗПСМ смт. Мирне– дооснащення АЗПСМ медичним обладнанням (спірометр, інтерактивний цифровий стетоскоп)- оснащення дитячих куточків в АЗПСМ
АЗПСМ Новопилипівка 

– залучення лікаря- дооснащення АЗПСМ медичним обладнанням (спірометр, інтерактивний цифровий стетоскоп),

 

-оснащення дитячого куточку в АЗПСМ

АЗПСМ с. Астаханка– утеплення будівлі- оснащення дитячих куточків в АЗПСМ
АЗПСМ с. Полянівка – поточний ремонт будівлі АЗПСМ  з куточком очікування  лікаря для дорослих- оснащення дитячого куточку в АЗПСМ
АЗПСМ с. Новобогданівка 

– придбання автомобіля- поточний ремонт кабінетів для лікарів та відмостка будівлі

 

– утеплення будівлі АЗПСМ

– оснащення дитячих куточків в АЗПСМ

АЗПСМ с. Старобогданівка

– поточний ремонт будівлі АЗПСМ  з куточком очікування  лікаря для дорослих- заміна вікон

 

– оснащення дитячого куточку в АЗПСМ

– дооснащення АЗПСМ медичним обладнанням (спірометр, інтерактивний цифровий стетоскоп)

Новомиколаївська сільська рада– будівництво нової АЗПСМ
АЗПСМ с. Новомиколаївська– дооснащення АЗПСМ медичним обладнанням (спірометр, інтерактивний цифровий стетоскоп-  придбання автомобіля
АЗПСМ с. Терпіння 

– поточний ремонт поліклінічного корпусу з утепленням фасаду- придбання автомобіля

 

– оснащення дитячих куточків в АЗПСМ

– дооснащення АЗПСМ медичним обладнанням (спірометр, інтерактивний цифровий стетоскоп

ФАП с. Орлове– поточний ремонт
ФП с. Промінь– підведення стаціонарного водопостачання
ФАП с. Ясне – поточний ремонт покрівлі
АЗПСМ с. Новенська – оснащення дитячих куточків в АЗПСМ
ФАП с. Даніло-Іванівка– поточний ремонт будівлі ФАП
ФП с. Садове– поточний ремонт будівлі ФП
АЗПСМ с. Костянтинівка– поточний ремонт відмостки будівлі лікувального корпусу- оснащення дитячих куточків в АЗПСМ
ФАП с. Костянтинівка– капітальний ремонт будівлі ФАП
ФАП с. Мордвинівка– оснащення дитячих куточків в АЗПСМ

 

З метою розвитку вторинного рівня медицини передбачається

2019– здійснити перехід Мелітопольської центральної районної лікарні на комунальне некомерційне підприємство-   для забезпечення всіх спеціалістів поліклініки  – постачання та впровадження інформаційної системи ЕМСіМЕD
2020    У зв’язку з переходом МЦРЛ на КНП для надання повної кваліфікаційної допомоги необхідно виконання наступних умов, а саме, придбання системи рентген діагностичної, гастрофіброскопу, фіброкаланоскопу, апарату ультразвукової діагностики;Провестит поточний ремонт будівлі для утилізації медичних відходів
2021 плануємо

– придбання пересувного рентген апарату- придбання столу операційного з електроприводом

– поточний ремонт відділень: відділення анестезіології та інтенсивної терапії і об’єднане відділення терапевтичного профілю, об’єднане відділення хірургічного профілю

 

Важливим напрямком роботи є соціальний захист населення, підтримка людей, які опинилися в складних життєвих обставинах, дітей–сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування. Ми, звичайно, будемо продовжуваити роботу у цьому напрямку. Так, протягом трьох років планується придбання 34 житлових будинків дітям-сиротам.

Є ще чимало проектів, спрямовани на розвиток культури та спорт.

Так, з метою створення належних умов для організації дозвілля плануються:

  • капітальний ремонт будинка культури с. Данило-Іванівка;
  • реконструкція Будника культури «Ювілейний» Фруктовської сільської ради;
  • капаітальний ремонт трьох сільських клубів Семенівської сільської ради;
  • капітальний ремонт будівлі Костянтинівської дитячої музичної школи.

Для реалізації проектів, спрямованих на розвиток фізичної культури та спорту планується:

  • реконструкція спортивної зали будинку культури в селі Терпіння;
  • будівництво спортивного майданчику зі штучним покриттям футбольного поля та футбольне поле в селищі Нове;
  • реконструкція будівлі спортивного клубу та будівництво футбольного поля в с. Костянтинівка.

Звичайно, що не всі проблеми знайшли відображення в презентованому проекті і ми і надалі будемо працювати над його удосконаленням та створенням дієвої Стратегії розвитку Мелітопольського району. Всі, хто не байдужий до проблем нашої території сприятиме у цій важливій справі. Адже, саме від кожного з нас залежить, як будуть реалізовані реформи, які започатковані Президентом та Урядом і розраховані не на один день. Тому ми маємо попрацювати так, щоб наші дії були максимально ефективними.