Людям із порушенням зору
Стандартна версія

Мелітопольська районна державна адміністрація
ОФІЦІЙНИЙ САЙТ

Заява Ради Україна – НАТО з приводу другої річниці повномасштабного вторгнення Росії в Україну

2
29

Сьогодні ми вшановуємо другу річницю жорстокого повномасштабного вторгнення Росії в Україну, а також десятиріччя незаконної анексії Криму і першого військового вторгнення на Донбас. Військовослужбовці і військовослужбовиці Збройних Сил України та український народ продовжують надихати світ своєю рішучістю і сміливістю, демонструючи героїчний захист своєї батьківщини, своєї землі й наших спільних цінностей. Ми віддаємо данину загиблим і сумуємо з приводу трагічних людських страждань і руйнувань, спричинених незаконною, невиправданою і неспровокованою війною Росії. Намагання Росії підірвати українську державність і зламати рішучість українського народу зазнали поразки. Україна вистояла як суверенна та демократична держава, звільнивши значні території і відтіснивши Чорноморський флот Росії.

Росія цілком винна у цій війні, що є грубим порушенням міжнародного права, зокрема Статуту ООН, і має понести за це повну відповідальність. Воєнні злочини Росії, її порушення і зловживання правами людини і нормами міжнародного гуманітарного права, включаючи насильницьку депортацію дітей і сексуальне насильство у контексті конфлікту, не можуть залишитися безкарними. Ми засуджуємо жахливі російські напади на українські міста, українську цивільну, енергетичну і портову інфраструктуру, деякі з яких зачепили територію держав–членів Альянсу.  Ми також засуджуємо усіх тих, хто сприяє війні Росії і поширює російську дезінформацію. Росія повинна негайно припинити цю війну і цілковито і беззастережно вивести усі свої війська з території України відповідно до резолюцій Генеральної Асамблеї ООН. Ми не визнаємо і ніколи не визнаємо незаконну і нелегітимну анексію Росією територій, включаючи Крим. Росія не продемонструвала справжньої відкритості справедливому і тривалому миру. Держави–члени Альянсу вітають і підтримують ініціативу Президента Зеленського щодо принципів всеохоплюючого, справедливого і тривалого миру, викладених у «формулі миру».

Держави–члени Альянсу рішучі, як ніколи, продовжувати підтримку України стільки, скільки знадобиться для її перемоги. Ми вітаємо зусилля усіх держав–членів Альянсу і партнерів щодо укладання двосторонніх довгострокових безпекових зобов’язань і домовленостей з Україною. Тоді, як Україна законно реалізує невід’ємне право на самооборону, як закріплено у Статті 51 Статуту ООН, держави–члени Альянсу і партнери забезпечують тривалу військову, фінансову і гуманітарну допомогу. НАТО продовжує надавати Україні невідкладно необхідні нелетальне обладнання і предмети постачання з метою зміцнення самооборони України. Альянс готовий сприяти розбудові і трансформації українського безпекового і оборонного сектора, зміцнювати спроможність України здійснювати стримування і оборону у довгостроковій перспективі, а також забезпечити перехід України до повної оперативної сумісності з НАТО. Триває робота із довгострокового відновлення і реформування, зокрема в таких галузях, як протиповітряна і протиракетна оборона, гуманітарне розмінування, медична реабілітація поранених українських військових, підтримка ветеранів, повоєнна відбудова, оборонні закупівлі, а також розбудова оборонно-промислового потенціалу України. Ми також вирішили створити у Польщі Спільний центр Україна – НАТО з питань аналізу, освіти та підготовки для узагальнення і впровадження досвіду, набутого внаслідок війни Росії проти України.

Сильна, незалежна і демократична Україна є першорядною для стабільності на євроатлантичному просторі. Боротьба України за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність у межах її міжнародно визнаних кордонів безпосередньо сприяє євроатлантичній безпеці. У рамках Ради Україна – НАТО держави–члени Альянсу і Україна тісно співпрацюють і ухвалюють спільні рішення на засадах рівності з метою подальшого просування інтеграції України в НАТО відповідно до рішень Вільнюського саміту. Майбутнє України – в НАТО. Держави–члени Альянсу і Україна стоять пліч-о-пліч. 

Також за темою

УВАГА! ПРЯМА ЛІНІЯ! Читати далі

УВАГА! ПРЯМА ЛІНІЯ!

Шановні громадяни! 7 травня  2024 року  пройде "гаряча лінія" спілкування із громадянами, під час якої мешканц...
У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї зможуть пройти реабілітаціюЧитати далі

У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї змож...

  Громадська організація "Лабораторія військово-політичних досліджень та реконструкції" у партнерстві з фондом "Відкрита Литва&...
УВАГА! ПРЯМА ЛІНІЯ.Читати далі

УВАГА! ПРЯМА ЛІНІЯ.

Шановні громадяни! 18 квітня 2024 року відбудеться "гаряча лінія" спілкування із громадянами, під час якої мешканці області матиму...