Людям із порушенням зору
Стандартна версія

Мелітопольська районна державна адміністрація
ОФІЦІЙНИЙ САЙТ

Державна податкова служба повідомляє

1
187

Скарбниці держави і Запорізького регіону отримали 1,8 мільйона гривень "екоподатку"

У січні запорізькі підприємства сплатили до бюджетів усіх рівнів 1,8 мільйона гривень екологічного податку. У порівнянні із січнем минулого року надходження зросли на 397 тисяч гривень.

Як повідомив начальник Головного управління ДПС у Запорізькій області Роман Афонов, до державного бюджету надійшло 925 тисяч гривень, до спецфондів місцевих скарбниць зараховано 885 тисяч гривень.

Найбільші екоплатежі забезпечили компанії м. Запоріжжя – 1 мільйон 62 тисячі гривень, бердянські і приморські суб'єкти господарювання направили 187 тисяч гривень, вільнянські та новомиколаївські – 121 тисячу гривень, мелітопольські і веселівські – 107 тисяч гривень, оріхівські та гуляйпільські – 58 тисяч гривень тощо.

Нагадуємо, сьогодні, 9 лютого, завершується термін подання податкової декларації екологічного податку за ІV квартал 2021 року. А останній день сплати екологічного податку за ІV квартал 2021 року – 21 лютого.

Податкова декларація екологічного податку в електронному вигляді подається за ідентифікаторами форм F0302004 (для фізичних осіб) та J0302004 (для юридичних осіб) разом з додатками:

– Додаток 1 "Розрахунок за викиди забруднюючих речовин в атмосферне повiтрястацiонарними джерелами забруднення" – за ідентифікатором форми F/J0320104;

– Додаток 2 "Розрахунок за скиди забруднюючих речовин безпосередньо у воднi об’єкти" (F/J0320204);

– Додаток 3 "Розрахунок за розмiщеннявiдходiв у спецiальновiдведених для цього мiсцях чи на об’єктах" (F/J0320304);

– Додаток 4 "Розрахунок за утворення радiоактивнихвiдходiв (включаючи вже накопиченi)" (F/J0320404);

– Додаток 5 "Розрахунок за утворення радiоактивнихвiдходiв i сплачується за придбання джерел(а) iонiзуючоговипромiнювання" (F/J0320504);

– Додаток 6 "Розрахунок за тимчасове зберiганнярадiоактивнихвiдходiв їх виробниками понад установлений особливими умовами лiцензiї строк" (F/J0320604).

 

Громадська рада нової каденції розпочала роботу при податковій службі Запорізької області

У податковій службі Запорізької області відбулися установчі збори для формування нового складу Громадської ради. Участь у засіданні взяли начальник Головного управління ДПС у Запорізькій області Роман Афонов та керівники громадських організацій регіону, які висловили бажання долучитися до роботи дорадчого органу.

Відкриваючи захід, очільник податкового відомства регіону відзначив, що ефективне впровадження законодавчих новацій і доведення їх до платників можливе завдяки взаємодії та поглибленій співпраці з інститутами громадянського суспільства і представниками бізнесу. Роман Афонов висловив готовність фахівців служби до активного діалогу та побажав учасникам зборів плідної роботи.

До нового складу дорадчого органу увійшли представники 17 громадських організацій. Під час засідання вони обрали керівництво, затвердили структуру та план роботи. За результатами голосування головою Громадської ради обрано керівницю Запорізької обласної організації Всеукраїнської профспілки працівників сфери бухгалтерського обліку та аудиту Світлану Проніну.

Крім того, присутні мали можливість обговорити перебіг одноразового добровільного декларування активів фізичних осіб, щорічної деклараційної кампанії і нововведення законодавства в частині застосування реєстраторів розрахункових операцій і товарного обліку.

Нагадуємо, Громадську раду утворено відповідно до вимог постанови Кабінету Міністрів України від 03.11.2010 № 996 "Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики".

 

Засідання Ради Запорізької торгово-промислової палати: збалансувати ініціативи регіонального бізнесу і влади

У виставковому центрі "Козак-Палац" відбулося засідання Ради Запорізької торгово-промислової палати. Участь у зустрічі, яку провів президент ЗТПП Володимир Шамілов, взяли очільники органів обласної і міської влади, заступниця начальника Головного управління ДПС у Запорізькій області Олена Щедровська, керівники Запорізької митниці ДМСУ та провідних компаній різних галузей економіки. До обговорення долучилися старший радник по зв'язках з ЄС Торгово-промислової палати Антверпена Люк Ван Луверен, голова Литовської асоціації експортерів продовольства ГедрюсБагушинкас, віцепрезидент Регіональної торгової палати м. Брно ТомашКубала.

Володимир Шамілов підбив підсумки минулорічної роботи торгово-промислової палати та окреслив стратегію подальшої діяльності, наголосивши на якісній консалтинговій і експертній підтримці бізнесу, створенні ефективного майданчика для комунікацій і спільних ініціатив.

Також на засіданні підсумували фінансово-господарську діяльність, розглянули питання членської бази і внесення змін до статуту ЗТПП.

Окремо мова йшла про запровадження заходів щодо стимулювання розвитку ІТ-індустрії, зокрема, спеціального режиму оподаткування юридичних осіб, які перебуватимуть у статусі резидентів Дія Сіті.

Крім того, учасників проінформовано про перебіг одноразового добровільного декларування активів фізичних осіб, особливостей щорічної деклараційної кампанії та про новації у товарному обліку і розрахункових операціях.

 

Запорізькі податківці долучились до масштабної виставки для українського агробізнесу

Сьогодні у запорізькому виставковому центрі "Козак-Палац" стартувала одна з найбільших подій для представників аграрної галузі регіону – президент Запорізької торгово-промислової палати Володимир Шамілов відкрив агропромислову виставку "АгроТехСервіс". Серед учасників заходу – очільники обласної і міської влади, керівники понад сотні українських сільськогосподарських компаній, представники податкової служби області, профільних асоціацій і наукових інститутів.

"АгроТехСервіс" об'єднав комплекс важливих заходів для професіоналів аграрної сфери, під час яких проходять експертні зустрічі і консультації, демонструються актуальні технології.

У рамках програми 21-ї спеціалізованої виставки відбулася конференція "Агросектор України у 2022 році", присвячена змінам у податковому законодавстві, державним програмам підтримки агросектору, проміжним підсумкам запровадження ринку землі в Україні та можливостям фінансування агросектору.

Під час роботи "АгроТехСервіс", що триватиме до 10 лютого, будуть проводитися корисні для представників бізнесу науково-практичні конференції, вебінари та семінари.

 

Запоріжцям виплачено майже 18 мільйонів гривень податкової знижки

Минулого року мешканці регіону подали 7445 декларацій на отримання податкової знижки. Загальна сума до повернення раніше сплаченого податку на доходи фізичних осіб склала 17 мільйонів 687 тисяч гривень. На даний час за результатами перерахунків громадянам вже виплачено майже 15 мільйонів гривень.

Як повідомив начальник Головного управління ДПС у Запорізькій області Роман Афонов, у 2021 році запоріжці активніше зверталися за компенсацією, ніж у 2020 році. За рік кількість декларантів зросла на 410 осіб, а суми – більш ніж на три мільйони гривень.

Керівник податкової служби регіону зазначив, що знижка нараховується лише за умови отримання офіційної заробітної плати, з якої був сплачений ПДФО, та за певним переліком витрат. До таких, зокрема, належать:

– сплата за своє навчання і навчання члена сім'ї першого ступеня спорідненості (у т. ч. за оплату освіти у дошкільних, шкільних і позашкільних закладах освіти);

– благодійні внески неприбутковим організаціям;

– частина суми відсотків, сплачених за користування іпотечним житловим кредитом;

– страхові платежі і пенсійні внески, сплачені громадянином страховикові-резидентові, недержавному пенсійному фонду, банківській установі за договорами довгострокового страхування життя і недержавного пенсійного забезпечення;

– витрати за переобладнання власного транспортного засобу з використанням у вигляді моторного палива біоетанолу, біодизеля, стислого або зрідженого газу, інших видів біопалива;

– вартість державних послуг і державного мита, пов'язаних з усиновленням дитини та інші.

Нагадаємо, використати право на нарахування податкової знижки можна лише за звітний рік, на наступний воно не переноситься. Наприклад, за витратами 2021 року декларацію необхідно подати включно до 31 грудня 2022 року.

 

Майже півтори тисячі запоріжців отримали офіційне працевлаштування

З початку року запорізькі роботодавці добровільно оформили 1492 працівників. Загальна сума виплачених їм офіційних доходів перевищила 8 мільйонів гривень, що дозволило залучити до бюджетів і соціальних фондів 1,8 мільйона гривень єдиного внеску, 1,5 мільйона гривень податку на доходи фізичних осіб та 100 тисяч гривень військового збору.

Як повідомив начальник Головного управління ДПС у Запорізькій області Роман Афонов, фахівці податкової служби регіону разом із представниками обласної влади і територіальних громад проводять роз'яснювальну роботу серед керівників підприємств і підприємців з питань недопущення незадекларованої праці і заробітних плат "у конвертах". Також формуються переліки підприємств, де виплачується зарплати менше мінімального розміру для подальшого вжиття спільних заходів.

Крім того, у січні податківці здійснили п'ять перевірок суб'єктів господарювання, які мали ризики щодо ухилення від оподаткування під час розрахунків зі співробітниками. У результаті за виявлені порушення донараховано 7,2 мільйона гривень податку на доходи фізичних осіб та 500 тисяч гривень єдиного внеску і військового збору. З цих сум до бюджетів вже надійшло 800 тисяч гривень.

Нагадаємо, у 2022 році розмір мінімальної заробітної плати становить 6500 гривень, з якої сплачується податок на доходи фізичних осіб та військовий збір, а на зарплату нараховується єдиний внесок.

 

Оподаткування нерухомості додало запорізьким бюджетам понад 33 мільйони гривень

За перший місяць року до місцевих бюджетів регіону надійшло 33 мільйони 230 тисяч гривень податку на нерухоме майно. Сплачена сума на 8 мільйонів 352 тисячі гривень або на 34 відсотки перевищила минулорічну.

Як повідомив начальник Головного управління ДПС у Запорізькій області Роман Афонов, запорізькі компанії, організації і установи перерахували до скарбниць майже 31 мільйон гривень, від фізичних осіб скарбниці отримали 2,5 мільйона гривень.

Так, власники нерухомості м. Запоріжжя направили до міського бюджету 14,6 мільйона гривень, мелітопольські і веселівські платники забезпечили 4,7 мільйона гривень, якимівські та приазовські – 3,4 мільйона гривень, бердянські та приморські – 3 мільйони гривень, василівські і михайлівські – 1,4 мільйона гривень, Запорізького району – 1,5 мільйона гривень тощо.

Нагадуємо, суб'єкти господарювання-юридичні особи самостійно нараховують, декларують та сплачують зобов'язання з податку на нерухомість, а громадянам податкова служба до 1 липня надсилає податкові повідомлення-рішення.

Ставки податку на нерухоме майно встановлюють ради сільських, селищних, міських та територіальних громад. Вони не повинні перевищувати 1,5 відсотка від мінімальної зарплати за квадратний метр.

 

Бюджети Запорізької області отримали майже 123 мільйони гривень плати за землю

У січні підприємства, приватні компанії і мешканці регіону спрямували до бюджетів громад 122,8 мільйона гривень плати за землю. Рівень надходжень січня 2021 року збільшено на 11 мільйонів гривень або майже на 10 відсотків. Про це повідомив начальник Головного управління ДПС у Запорізькій області Роман Афонов.

Так, від суб'єктів господарювання-юридичних осіб до місцевих бюджетів надійшло 113,8 мільйона гривень, 9 мільйонів гривень – від фізичних осіб.

Найбільші суми сплатили землекористувачі обласного центру – 74,6 мільйона гривень. Енергодарські, кам'янсько-дніпровські та великобілозерські власники і орендарі ділянок направили до скарбниць – 11,3 мільйона гривень, мелітопольські і веселівські – 7,2 мільйона гривень, бердянські і приморські – понад 7 мільйонів гривень, пологівські, більмацькі та розівські – 4,6 мільйона гривень, василівські і михайлівські – 4,2 мільйона гривень, токмацькі і чернігівські – 3,6 мільйона гривень тощо.

Упродовж січня в результаті проведених звірок з територіальними громадами, підрозділами Головного управління Держгеокадастру в Запорізькій області та регіонального Фонду державного майна залучено до оподаткування 13 суб'єктів господарювання, за якими річні нарахування складуть 387,5 тисячі гривень.

Всього на території регіону зареєстровано 9187 юридичних осіб та понад 287 тисяч фізичних осіб, які є платниками земельного податку та орендної плати.

Нагадуємо, понеділок, 21 лютого, є останнім днем подання податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності) (крім громадян) на 2022 рік, а також за січень 2022 року у разі не подання податкової декларації на 2022 рік.

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу "InfoTAX".

Також за темою

УВАГА! ПРЯМА ЛІНІЯ.Читати далі

УВАГА! ПРЯМА ЛІНІЯ.

Шановні громадяни! 18 квітня 2024 року відбудеться "гаряча лінія" спілкування із громадянами, під час якої мешканці області матиму...
УВАГА! ПРЯМА ЛІНІЯ!Читати далі

УВАГА! ПРЯМА ЛІНІЯ!

Шановні громадяни! 11 квітня 2024 року  пройде "гаряча лінія" спілкування із громадянами, під час якої мешканці області ...
УВАГА! ПРЯМА ЛІНІЯ.Читати далі

УВАГА! ПРЯМА ЛІНІЯ.

Шановні громадяни! 27 березня  2024 року  пройде "гаряча лінія" спілкування із громадянами, під час якої ...