Людям із порушенням зору
Стандартна версія

Мелітопольська районна державна адміністрація
ОФІЦІЙНИЙ САЙТ

З 1 січня 2022 року для аграріїв запрацювали нові податкові правила

3
169

Від початку року власникам сільськогосподарських ділянок буде нараховуватися мінімальне податкове зобов'язання (МПЗ). Цей податок стосується як сільськогосподарської землі, на якій нічого не вирощується, так і фермерів чи аграріїв, які обробляють власну чи орендовану землю.

Із кожного гектару землі потрібно сплатити конкретну суму обов’язкових податків, і вона не може бути меншою від встановленого МПЗ - орієнтовано 1 тисяча гривень (залежно від розміру нормативно грошової оцінки землі). 

У мінімальне податкове зобов'язання землі входять такі податки: 

  • податок на землю;
  • податок з доходу за продаж урожаю, вирощеного на цій ділянці;
  • податок на доходи фізичних осіб;
  • військовий збір із зарплати найманих працівників.

60% від зібраних коштів МПЗ надійде до місцевих бюджетів, 25% до державного бюджету, а 15% до обласного.  

Винятки по сплаті мінімального податкового зобов’язання є тільки для сільських фермерських господарств розміром до 20 гектарів. Для них це 50% пільги.

Важливо, якщо земельна спадщина не успадкована і на ділянку немає власника, то МПЗ не сплачує ніхто. Якщо власник є, то сплачує або орендар (у разі укладення офіційного договору), або власник паю (сам обробляє ділянку, або здає тіньовому фермеру). 

Щодо польових доріг, пасовищ і сінокосів, то вони теж підпадають під сплату МПЗ у залежності від розміру  нормативно грошової оцінки землі. У свою чергу, «нічийні» дороги (між паями) не підпадають під оподаткування. Землі запасу та резерву оподатковуються цим податком тільки якщо вони в оренді.

Також за темою

УВАГА! ПРЯМА ЛІНІЯ! Читати далі

УВАГА! ПРЯМА ЛІНІЯ!

Шановні громадяни! 7 травня  2024 року  пройде "гаряча лінія" спілкування із громадянами, під час якої мешканц...
У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї зможуть пройти реабілітаціюЧитати далі

У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї змож...

  Громадська організація "Лабораторія військово-політичних досліджень та реконструкції" у партнерстві з фондом "Відкрита Литва&...
УВАГА! ПРЯМА ЛІНІЯ.Читати далі

УВАГА! ПРЯМА ЛІНІЯ.

Шановні громадяни! 18 квітня 2024 року відбудеться "гаряча лінія" спілкування із громадянами, під час якої мешканці області матиму...