Людям із порушенням зору
Стандартна версія

Мелітопольська районна державна адміністрація
ОФІЦІЙНИЙ САЙТ

Саміт НАТО 2023 року в ретроспективі

2
261

Оскільки війна Росії в Україні продовжується, безпека Європейського континенту залишається першорядним питанням, яке детально обговорювалось на саміті. Світ наприкінці червня спостерігав за тим, як Євген Пригожин, очільник російської приватної військової компанії «Вагнер», яка фінансується з держбюджету, спрямував своє військо в похід на Москву, демонструючи наскільки непередбачуваною залишається ситуація в Росії. Відповідно, європейська безпека є головною турботою, і НАТО повинна непохитно і рішуче продовжувати підтримувати Президента Зеленського і народ України.

На саміті Альянс цілком правильно пообіцяв продовжувати підтримку України, підтвердивши своє рішуче зобов’язання досягти розв’язання конфлікту на умовах України. Україна отримала запевнення і були прийняті рішення щодо підтримки як летальними, так і нелетальними матеріалами, фінансування, допомоги в сфері розвідки, а також продовження підготовки солдатів до використання обладнання, що надається. На додаток до сигналу запевнення для України, ця обіцянка також є сигналом для Москви та інших гравців, які не поділяють безпекові інтереси НАТО, про те, що вона залишається відданою своїй місії і не дасть зловмисним лідерам стати на заваді інтересам НАТО або спричинити внутрішній розкол.

 

Хоча Україна прагне членства в НАТО, розумно відкласти обговорення визначення часових рамок на прогнозоване майбутнє, тому що рішення, прийняте в цій площині, створює ризик втягування Альянсу в прямий конфлікт з Росією відповідно до положень статті 5 (якби Україну прийняли до цього клубу в розпал нинішньої гарячої війни).

Проте при цьому найважливіше, щоби НАТО робила все що може, за винятком безпосереднього втручання у конфлікт, і продовжувала розглядатись як єдиний фронт, який прагне тримати під контролем російську силу. НАТО продовжує слугувати стримуючим чинником для Путіна і його війська, демонструючи рішучість в рамках трансатлантичного зв’язку; це однозначно демонструє, що поширення конфлікту на прилеглі країни - члени НАТО не буде прийнятним. Лідери НАТО повинні бути готові надавати війська для нової моделі Збройних сил НАТО. Так само, Альянс повинен продовжувати інвестувати в структуру Об’єднаних оперативно-тактичних сил дуже високого рівня готовності (VJTF), які, схоже, усе ще здатні підтримувати операції Сил реагування НАТО (NRF) в усьому світі (в разі потреби). Точніше, диявол ховатиметься в деталях, тому що НАТО, схоже, буде розвиватись на основі регіональних оборонних планів, затверджених на саміті.

Два тижні тому зусилля Генерального секретаря й інших лідерів НАТО (передусім США, Сполученого Королівства і Німеччини) з розв’язання безпекових питань Туреччини, для того, щоб надати Швеції можливість вступити до Альянсу, завершились успіхом; зі згодою Туреччини і Угорщини процес прийняття Швеції до НАТО вже може рухатись вперед, збільшуючи кількість членів до 32 країн. Вступ Фінляндії в квітні, а за нею Швеції допомагає забезпечити більш потужну оборону уздовж північного флангу НАТО, що знову стає чітким сигналом для Росії та інших про те, що Альянс має значення, він компетентний і відданий західній демократії і безпеці.

Швеція не новачок для НАТО і в минулому брала участь у багатьох навчаннях з членами Альянсу; як країна, вона має багато чого запропонувати Альянсу щодо обладнання і високоякісних, добре навчених військ. Її приєднання до Альянсу зараз повинно змусити Росію замислитись, тому що будь-які ворожі дії проти Швеції введуть в дію статтю 5. Більше того, завдяки спільним кордонам з іншими країнами НАТО в Скандинавії (Данією і Норвегією), вступ Швеції до Альянсу стане чітким сигналом для Росії (та інших можливих супротивників), що цю силу потрібно сприймати серйозно, бо вона, схоже, зміцнює свою єдність з трансатлантичними партнерам на континенті.

Так само, і вже виходячи за межі Альянсу, на саміті у Вільнюсі лідери НАТО зобов’язались поглиблювати співробітництво з країнами-партнерами (поза Європою і Північною Америкою), особливо з країнами Індо-Тихоокеанського регіону, які поділяють цінності миру і безпеки. Це допоможе поширювати безпеку і стабільність на інші частини світу і наслідує старий принцип, що одна унція профілактики коштує значно більше, ніж фунт лікування.

Під час саміту лідери НАТО зобов’язались зміцнювати стримування і оборону. Частково це викликано загрозою ядерної конфронтації, яка останнім часом стала ще більш загрозливою. Росія вийшла з нового Договору ССО і часто погрожує ядерною зброєю в контексті війни в Україні. Роблячи це, Росія створює ескалацію такого стану справ, який сприятливий ядерним озброєнням і, відповідно, їх потенційному застосуванню. НАТО була, продовжує бути і буде і надалі каналом, який показує Путіну, що в інтересах безпеки існують інші варіанти, які виходять за межі спроможності, заснованої на ядерних озброєннях. Лідери на саміті домовились збільшити оборонні видатки задля протидії загрозам і посилення оборони. Вони також зобов’язались модифікувати і створити нові плани захисту країн від майбутніх загроз за допомогою нових регіональних оборонних планів і забезпечити здатність розгорнути до 30 тисяч війська протягом 30 днів в разі виникнення нагальної необхідності. Ці ініціативи спрямовані на збільшення військ під командуванням НАТО, гарантуючи вищий рівень боєготовності військ в країнах-членах і узгоджуючи війська, сили і засоби, необхідні для оборони конкретних географічних територій, в той час як НАТО продовжує підтримувати бойові групи в Східній Європі. Ховати голову в пісок НАТО не буде.

Ми можемо назвати цьогорічний саміт успішним, але необхідно зробити більше задля виконання обіцяного, як, наприклад, розроблення деталей регіональних оборонних планів, активне проведення нарад з генерування військ щодо нових підрозділів в режимі готовності, і збереження непохитності у підтримці України, яка протистоїть Росії. Хоча війна в Україні – це лихо, вона зміцнила рішучість країн НАТО. Генеральний секретар (якого дехто вважає найбільш дієвим і рішучим лідером в історії Альянсу) залишатиметься обличчям безстрашної транснаціональної організації, а дві рішучі європейські країни (Фінляндія і Швеція) посилять НАТО – один з найбільш тривалих і найбільш дієвих альянсів на захисті миру і демократичних цінностей. У підсумку, НАТО зараз як ніколи раніше сильна і згуртована і, як організація, зобов’язана розвивати успіх саміту 2023 року.

Також за темою

УВАГА! ПРЯМА ЛІНІЯ.Читати далі

УВАГА! ПРЯМА ЛІНІЯ.

  У середу, 5 червня 2024 року з 15.00  до 16.00 відбудеться телефонна "гаряча лінія" спілкування із громадянами, під час якої ...
ІНФОРМАЦІЯ ПРО ОГОЛОШЕННЯ ДОБОРУ НА ЗАЙНЯТТЯ ПОСАДИ ДЕРЖАВНОЇ СЛУЖБИЧитати далі

ІНФОРМАЦІЯ ПРО ОГОЛОШЕННЯ ДОБОРУ НА ЗАЙНЯТТЯ ПОСАДИ ДЕРЖАВНО...

  Мелітопольська  районна державна адміністрація Запорізької області повідомляє про добір на вакантну  посаду державної служби  ...
УВАГА! ПРЯМА ЛІНІЯ.Читати далі

УВАГА! ПРЯМА ЛІНІЯ.

  УВАГА! ПРЯМА ЛІНІЯ. У четвер, 16 травня 2024 року з 11:00 до 12.00 відбудеться телефонна "гаряча лінія" спілкування із громадян...