Людям із порушенням зору
Стандартна версія

Мелітопольська районна державна адміністрація
ОФІЦІЙНИЙ САЙТ

Інформація для вимушених переселенців

0
1183

Облік внутрішньо переміщених осіб Згідно Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб»

Внутрішньо переміщеною особою є громадянин України, іноземець або особа без громадянства, які перебувають на території України на законних підставах та мають право на постійне або тимчасове проживання на території України, якого змусили залишити або покинути свій будинок або своє місце проживання, у результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, повсюдних проявів насильства, порушень прав людини та надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру;
Для отримання довідки внутрішньо переміщена особа звертається із заявою про отримання довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи до управління соціального захисту населення Мелітопольської райдержадміністрації за місцем фактичного проживання внутрішньо переміщеної особи у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.
Разом із заявою заявник подає документ, що посвідчує особу (паспорт громадянина України; паспорт громадянина України для виїзду за кордон; дипломатичний паспорт України; службовий паспорт України; посвідчення особи моряка; посвідчення члена екіпажу; посвідчення особи на повернення в Україну; тимчасове посвідчення громадянина України; посвідчення водія; посвідчення особи без громадянства для виїзду за кордон; посвідку на постійне проживання; посвідку на тимчасове проживання; посвідчення біженця; проїзний документ біженця).
У разі подачі заяви законним представником додатково подаються:
документ, що посвідчує особу законного представника;
документ, що підтверджує повноваження особи як законного представника, крім випадків, коли законними представниками є батьки (усиновлювачі);
у разі необхідності - свідоцтво про народження дитини.

Заявнику може бути відмовлено у видачі довідки, якщо:

  1. відсутні обставини, що спричинили внутрішнє переміщення, визначені у статті 1 ЗУ«Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» (абзац перший);
  2. заявник втратив документи, що посвідчують його особу, до їх відновлення;

Термін дії довідки становить шість місяців з дати видачі. За подовження терміну дії цієї довідки внутрішньо переміщена особа звертається до управління соціального захисту населення Мелітопольської райдержадміністрації за місцем фактичного проживання.

Управління соціального захисту населення знаходиться за адресою: м.Мелітополь, вул. М. Грушевського, буд. 10;  за телефоном 42-30-72



До уваги внутрішньо переміщених осіб, які проживають на території Мелітопольського району

16 квітня 2021 року надійшли кошти  для виплати щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг, у сумі 427,5 тис. грн, які найближчим часом будуть перераховані на особові рахунки одержувачів допомоги.

Зазначену допомогу отримають 286 сімей внутрішньо переміщених осіб, які проживають на території укрупненого Мелітопольського району.

Звертаємо увагу на те, що виплачена буде допомога як призначена за заявами одержувачів, так і автоматично подовжена на час дії карантину.



До уваги внутрішньо переміщених осіб, які проживають на території Мелітопольського району

Щомісячна адресна допомога внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг, з 01.12.2019 збільшиться у разі, якщо у одержувача допомоги наявна одна з груп цього виду допомоги обумовлено підвищенням прожиткового мінімуму з 01.12.2019 до 1638,00 грн для осіб, що втратили працездатність (до 01.12.2019 він складав 1564,00 грн).

Отже, для осіб з інвалідністю I групи та дітей з інвалідністю розмір допомоги складатиме 2129,40 грн (130 % прожиткового мінімуму),  для осіб з інвалідністю II групи розмір допомоги становить 1883,70 грн (115 % прожиткового мінімуму), а з III групою інвалідності — 1638,00 грн.

Загальний розмір допомоги не може перевищувати 3400,00 грн на сім’ю, у складі якої є одна особа з інвалідністю. Для сімей, у складі яких наявні двоє і більше осіб з інвалідністю загальний розмір допомоги не обмежується.