Людям із порушенням зору
Стандартна версія

Мелітопольська районна державна адміністрація
ОФІЦІЙНИЙ САЙТ

Протидія домашньому насильству

0
1387

Відповідальні особи за протидію домашньому насильству


Онлайн-курс із протидії домашньому насильству «ДІМ (НЕ)БЕЗПЕКИ»

Міністерство соціальної політики є спеціально уповноваженим органом у сфері запобігання та протидії домашньому насильству, який формує і реалізує державну політику у цій сфері та координує діяльність суб'єктів, що здійснюють заходи  у сфері запобігання та протидії домашньому насильству.  

У 2019 році Координатором проектів ОБСЄ в Україні та студією онлайн-освіти EdEra був розроблений новий онлайн-курс із протидії домашньому насильству «ДІМ (НЕ)БЕЗПЕКИ».

Онлайн-курс доступний за посиланням: https://nonviolence.ed-era.com/  та розрахований на широку аудиторію і має на меті сприяти поширенню обізнаності громадськості про систему заходів спрямованих на запобігання та протидію домашньому насильству.



Корисні ресурси на підтримку глобальної кампанії 16 днів активізму проти насильства щодо жінок і дівчат

1. Спровокувала?

Інформаційна кампанія «Спровокувала?» від ООН Жінки в Україні має на меті кинути виклик культурі звинувачення жертви (віктімблеймінгу), підвищити обізнаність щодо гендерно-зумовленого насильства та гендерних стереотипів в Україні. Всі відео мають статус соціальної реклами. Домагання – це не комплімент.   Жінка – не тільки «берегиня»Переслідування –  це не кохання. Не існує «дівчачих» чи «хлопчачих» видів спортуНасильство – це злочин. Зателефонуй в поліцію

2. Бийся як дівчина

Серія із 15 молодіжних роликів, які пояснюють різні прояви насильства та пропонують варіанти самозахисту, створені за підтримки Європейського Союзу.

Можна продемонструвати відео та обговорити з цільовими аудиторіями, чи траплялися такі ситуації, та як на них варто реагувати.

Доречним буде долучення до дискусії представників/ць Нацполіції.

Структурно ролики поділяються на 3 категорії:

фізична самооборона, створена у партнерстві з інструктором з самооборони Нацполіції

юридичний аспект насильства - що таке домашнє насильство, кібернасильство, як ідентифікувати насильство, принцип активної згоди, перевищення допустимої самооборони.

сексуальна безпека - культура згоди, що така стать, гендер, орієнтація, токсичні відносини, сексуальна безпека в контексті пандемії

Все відео - https://www.youtube.com/channel/UCysCN-5GnOU2jkPDmFlllPw/videos

3. Безпечні міста та громадські простори для жінок і дівчат

Протягом 10 років Глобальна Флагманська Ініціатива ООН Жінки «Безпечні міста та безпечні громадські простори для жінок і дівчат» працює з провідними жіночими організаціями, місцевою та центральною владою, структурами ООН та іншими партнерами для розробки, впровадження та оцінки комплексних підходів до профілактики сексуальних домагань в громадських місцях та боротьби з ними в різних контекстах. Україна долучилася до програми «Безпечні міста та безпечні громадські простори для жінок і дівчат» у 2018 році. Наразі вже сім міст та громад в Україні використали методологію «Безпечні міста та громадські простори для жінок і дівчат» для розробки міських програм.
Відео

4. HeForShe University Tour

Студентська ініціатива ООН Жінки в рамках кампанії HeForShe, спрямована на створення вільного від дискримінації та сексизму академічного середовища. Тур був презентований у 5 університетах України, всі бажаючі можуть організувати перегляд 20-хвилинного освітнього фільму та обговорити можливості створення безпечної території університету/освітнього середовища; антидискримінаційного наповнення навчальних програм та матеріалів; прозорої системи просування та управління вищими навчальними закладами/освітніми структурами без упереджень. У відео частина присвячена і питанням насильства.

Про ініціативу можна прочитати тут

Сайт ініціативи та фільм - https://heforsheukraine.info/universitytour/

5. Шрами

Інтерактивний театр, де глядач може обирати дії актрис та впливати на розвиток сюжету. Створений ООН в Україні у партнерстві з Диким Театром, це є ключовим елементом кампанії 16 днів 2020 року.
Почитати про ініціативу - тут
Сайт - https://scars.org.ua/ (щоб програти – натиснути play)

Можна також пропонувати пройти сюжети та проаналізувати, що потрібно робити, якщо опинились у такій ситуації. Усі історії реальні, записані зі слів постраждалих від насильства, що перебувають у притулках.

6. Річ у тім 2.0.

Кампанія ООН в Україні з нагоди глобальної ініціативи «16 днів активізму проти насильства щодо жінок та дітей» 2021 року, яка звертає громадську увагу на те, що домашнє насильство поруч, кривдником може бути близька людина і не потрібно боятися звертатися по допомогу. Другий рік поспіль ООН та Національна поліція робить експозицію предметів, зареєстрованих як речові докази поліцією на викликах щодо домашнього насильства.

Постери з цьогорічної кампанії за лінком.

Невдовзі буде презентовано сторінку кампанії та серія відео.

7. Онлайн курс щодо запобігання та протидії сексуальним домаганням на робочому місці

ООН Жінки у співпраці з Національним агентством з питань державної служби та Центром адаптації державної служби до стандартів ЄС та за фінансової підтримки уряду Швеції розробили новий онлайн курс, присвячений питанням запобігання та протидії сексуальним домаганням на робочому місці. Він покликаний сприяти створенню робочого середовища, вільного від будь-яких проявів дискримінації та насильства за ознакою статі, з гідними та рівними умовами праці для всіх.

Курс складається з чотирьох тематичних модулів, під час проходження яких слухачі зможуть:

  • дізнатися більше про різні форми та прояви сексуальних домагань на робочому місці,

  • ознайомитися з результатами досліджень, які дозволяють оцінити справжні масштаби сексуальних домагань у суспільстві,

  • поглибити власні знання щодо вітчизняного законодавства та міжнародних зобов’язань України у сфері викорінення сексуальних домагань,

  • розглянути найбільш поширені міфи щодо сексуальних домагань, спростування яких допоможе краще зрозуміти природу цього явища,

  • отримати практично орієнтовані рекомендації щодо запобігання та протидії сексуальним домаганням на робочому місці, а також надання підтримки постраждалим.

Курс розміщений на освітній платформі Української школи урядування: https://moodle.usg.org.ua/course/view.php?id=94 та доступний для навчання усім бажаючим.

Після успішного завершення онлайн-курсу учасники отримають електронні сертифікати.